Pup opvoeden

13-02-2013 23:16

Schattig nietwaar, een pup. Zo speels en lief. Natuurlijk is dat zo wat wij denken te zien en voelen. Helaas is het ook zo dat wij er zo naar handelen. Wij als emotionele wezens kunnen het ook niet laten. Toch begint hier de opvoeding al en zeker heel belangrijk.

Voordat je aan een pup begint, stel jezelf de volgende vragen:

- Heb ik tijd voldoende? 

Dat wil zeggen, kan en wil ik er voldoende tijd instoppen. Een (volwassen) hond kan met gemak uren alleen zijn maar hij zal minstens drie keer per dag uitgelaten worden. Afhankelijk van het ras zal je ook nog eens daarvan minstens drie keer per week een lange wandeling moeten maken of iets waar hij zijn energie in kwijt kan, bijvoorbeeld fietsen, hondentraining, hardlopen of een boswandeling. Je opvoeding stopt niet na een paar jaar, deze gaat door tot zijn dood. Een pup vraagt de eerste maanden veel tijd, hij is vaak nog niet zindelijk en kan niet lang alleen blijven. Onder toezicht moet hij leren om van spullen in huis af te blijven, hij heeft aandacht en verzorging nodig. Daarnaast is het verstandig om op puppietraining te gaan.

- Heb ik opvang?

Je neemt je hond niet zomaar mee naar een zomervakantie op Kreta. Waar kan je je hond dan kwijt. Een pension? Een buurvrouw? Je ouders? En zitten deze op jou aanbod te wachten? Je bent nou eenmaal minder flexibel met een hond in huis waar je de volledige verantwoording voor hebt.

- Kosten

Een hond kost geld. Zoals de opvang als je op vakantie gaat als zowel het voer, dierenarts en benodigdheden. In het slechtste geval ook je meubels, deuren, schoenen of je nieuwe tas. Ben je flexibel genoeg om dit aan te gaan?

- Het ras

Ik open Marktplaats even en zie meteen veel honden die een nieuw huis zoeken. Ik spreek regelmatig mensen die met pijn in hun hart hun hondje niet meer kunnen houden. Door de samenwerking met Shibarescue komt dat soms eng dichtbij wanneer het toch niet blijkt te werken met een Shiba. Echter deze mensen hebben allemaal een verhaal. Ik ken het ras en weet dat je daarom soms geen uitweg meer ziet. Echter mijn compassie verdwijnt wanneer mensen zeggen dingen als; 'door te weinig tijd' of 'nu mijn vrouw zwanger is'. Dan denk ik; had langer nagedacht en/ of je verdiept in het ras. Met internet is het zoveel makkelijker om informatie te zoeken over een ras en veel fokkers waar je vragen aan kan stellen. Vaak vinden ze het ook niet erg als je eens bij ze langs wilt komen om de hond mee te maken. In plaats van een pup kan je natuurlijk ook een herplaatser kiezen. De voordelen hiervan zijn dat je geen nachten wakker ligt van het roepen/ janken van de pup, hij/ zij is vaak zindelijk en de hond heeft vaak het een en ander aan opvoeding al gehad. Een hond die ouder is gaat zich toch wel hechten aan je en ook een oudere hond kan je nog opvoeden en dingen leren die jij wilt. Meer informatie over de Shiba Inu? Klik hier.

Hoe voed ik mijn pup op?

Je kan al veel voorkomen en bereiken wanneer je bewust in het nest kijkt naar pups. Wanneer je het geluk heb nog te mogen kiezen, is het van belang hier even de tijd voor te nemen. Let op de 'energie' van de pup.  Meestal wanneer ik het over 'energie' heb, bedoel ik niet hoe lang een hond kan spelen... maar bedoel ik de energie van; rustig, brutaal, vrolijk etc. Wanneer je jezelf tussen pups bevind kan je karakter al 'lezen'. Wil je geen dominante hond, neem dan vooral niet de pup mee naar huis die naar u toe kwam en op schoot springt. Het veel gezelgde; ik koos de hond niet, hij koos mij, komt niet in mijn woordenboek voor. Een pup die op je springt zodra hij je ziet heeft al te veel dominante kenmerken inzich. Een andere hond of zijn moeder had hem direct afgesnauwd. Kies liever de hond die rustig komt snuffelen of rustig zijn beurt af wacht. Dit zijn namelijk de volgers en een volger is een makkelijkere hond om op te voeden.

Je hebt je pup/ ras gekozen. Dolgelukkig natuurlijk. Je haalt hem/ haar op en neemt hem mee naar huis. Maak eerst een korte wandeling, even op het gras en dan naar de voordeur. Hier wordt de pup overdonderd door indrukken. Geurtjes en nieuwe geluiden. Laat je hondje zien waar het territorium begint en waar het eindigt. Doordat de pup een wandeling heeft gemaakt, voordat hij zijn nieuwe thuis betreedt, voelt volkomen logisch voor hem. Wanneer wolven vertrekken naar een nieuw territoria, doen ze dit ook niet met de auto, maar te voet. Doordat u deze migratie nabootst voelt het volgens je hondje meer natuurlijker dan dat ze plotseling in een nieuw onderkomen wordt geplaatst. Nadat de kennismaking met de omgeving heeft plaats gevonden is het tijd om je huis te introduceren aan het hondje. Laat het hondje jou achtervolgen naar de voordeur en op het moment dat je de voordeur opent is het niet de bedoeling dat je puppie naar binnen stormt. Jij bent diegene die het hondje uitnodigt om naar binnen te komen, op een rustige en kalme manier. Het kan ook zijn, dat je pup aarzelt tijdens deze drempel, maar dat is normaal. Zorg ervoor dat je niet aan de riem gaat trekken, als je pup tegenstribbelt, maar zorg voor een positieve link. Gebruik op dit moment een hondensnack, speeltje of het kledingstuk met de geur van zijn moeder, zodat je zijn neus probeert te prikkelen om naar binnen te komen. Uiteindelijk zal zijn nieuwsgierigheid winnen en komt de pup achter je aan. Door deze tactiek toe te passen zorg je ervoor dat je pup het leuk vindt om met je naar binnen te gaan. Laat hem niet meteen het hele huis doorlopen, probeer meteen een grens te stellen, tot daar en niet verder. Duik niet meteen bovenop de pup. Hij heeft al prikkels genoeg, laat hem in alle rust wennen.

Observeer de komende tijd de pup, je zal hem constant in de gaten moeten houden zodat je op tijd kan inspringen wanneer er iets is. Bedenk dat een pup die nog niet zindelijk is, vaak na het spelen of slapen moet plassen/ poepen. Let hierop en breng de pup naar een plek waar hij dit mag doen, zoals een krant, gras o.i.d. Wanneer je de pup mee naar buiten neemt voor een wandeling, kan je de plasjes op het gras belonen door 'goed zo' te zeggen. Maar meestal weet een hond al vrij snel dat dit goed is omdat een hond van nature zijn nest en territorium niet zal willen bevuilen. Shiba's bijvoorbeeld zijn erg snel zindelijk doordat zij dit instinctief in zich hebben. Een wandeling met je pup duurt kort, zo'n 5 min per maandleeftijd en laat hem vooral geen trappen lopen. Dit omdat de pezen en botten nog flink in de groei zijn.

Geef je pup regels. Laat hem niet in je hand e.d. bijten. Nu lijkt het nog leuk en speels maar 6 maanden later wordt dat echt vervelend. Geef hem in de plaats daarvan een speeltje en wanneer hij in je sok of vinger hangt kan je een geluid maken. Een volwassen hond zal hem corrigeren door de pup met zijn neus of bek weg te duwen. Je kan dit doen met je hand en door 'eh' te zeggen. Ook kan je een 'piep' geluid maken of grommen naar je pup.

Alle gezinsleden moeten vanaf het moment dat de hond in huis komt (pup of volwassen hond) de rangorde in juiste banen leiden. Bij een pup zijn in het begin niet veel moeilijkheden te verwachten. De pup accepteert leiding heel gemakkelijk. Vanaf de leeftijd van ongeveer 12 weken kan de pup gaan proberen een hogere plaats in de rangorde te verkrijgen. Grote waakzaamheid is dus in een vroeg stadium reeds vereist bij de schattige pup. Sigenale herkennen is dan ook belangrijk. Laat de pup niet meteen op de beste plaatsen in huis. Niet op de bank/ bed of schoot. 

Leer je pup commando's aan. Nu de hond heel leergierig is en makkelijk enthousiast te maken is, kan je al een hoop werk verrichten. Het schept een band en hij leert je gehoorzamen.

Is de hond eenmaal ruimschoots volwassen dan behoort de rangorde helder te zijn voor alle partijen. Het is hopelijk inmiddels duidelijk dat waakzaamheid altijd geboden blijft, maar dat er bij een juiste aanpak weinig problemen meer te verwachten zijn.