Hoe denkt uw hond?

12-11-2011 00:49

*Pasgeboren honden gebruiken eerst hun neus, dan hun ogen en dan hun oren. Reuk is hun sterktste zintuig. "Ik geloof het pas als ik het zie" vertaald voor honden is "Ik geloof het pas als ik het ruik". Dus doe geen moeite te schreeuwen naar je hond; het is de energie en de reuk waar ze op letten, niet jouw woorden.

* Honden communiceren met elkaar (en andere dieren) constant door ruiken, lichaamstaal en energie. Ze communiceren ook steeds met jou, ofschoon je niet in de gaten hebt welke signalen je geeft. Je kunt absoluut niet liegen naar een hond over hoe je je voelt.

* Honden hebben een diepgewortelde roedel mentaliteit. Als je geen leiderschap naar je hond uitstraalt, zal jouw hond dit gebrek aan leiderschap compenseren door dominant of onstabiel gedrag te vertonen.

* Honden denken nooit dat ze "mensen zijn" zoals veel eigenaren zich verbeelden. Ze zijn buitengewoon blij gewoon hond te zijn. Als je mensen vertelt dat jouw hond "denkt dat hij een mens is", is de kans groot dat hij een hond is die weet dat hij jouw leider is.

* In de honden wereld ben je stabiel of onstabiel, een leider of een volgeling.

* Het natuurlijke doel van de hond is om aansluiting (familieband) te hebben, harmonieus te leven, geaard en in balans, in harmonie met moeder natuur.

* Honden "leven in het nu". Honden hebben geen herinnering aan het verleden of zorgen over de toekomst; daarom kunnen zij zeer snel vooruitgang boeken bij onstabiel gedrag, mits we hen dat toelaten.

Je moet je hond in deze volgorde zien:
1. Dier
2. Hond (Canis familiaris)
3. Ras (vul in "uw" ras)
4. Naam (persoonlijkheid)

Het is belangrijk bepaalde problemen bij een hond niet direct af te schuiven als zijnde een "ras-eigenschap" ... Ras komt pas op de 3e plaats.
(wilde) Honden hebben geen naam in een roedel, ze hebben een "positie"!

Alle honden zijn belangrijk in een roedel. Dominantie betekent niet dat de Alpha hond beter is dan de andere leden ... Onder zijn hoede hebben, ja; beter, nee. Elke hond heeft een doel in de roedel. De hond helemaal achterin is de gevoeligste van allemaal, hij is meestal degene die iedereen waarschuwt voor mogelijke indringers. De hond helemaal vooraan, de roedelleider, zorgt ervoor dat iedereen te eten krijgt, voedsel en water vindt, en verdedigd tegen rivalen of andere roofdieren. Iedereen samen is beter dan ieder voor zich.

 

Bron: Be the Pack Leader CM
 



Lees meer: https://roedelleider.webnode.nl/hondenpsychologie/gedrag/

 

Hondentaal, niet alleen via 'gesproken taal' maar honden communiceren beter en vanuit nature nog veel meer via 'lichaamstaal' en 'reuktaal'. Wilt u uw hond begrijpen dan is het handig als u hem eerst leert te verstaan, dat lukt de meeste mensen niet zomaar daar moet je wat moeite voor doen. Het is een andere manier van denken.

Als je een hond niet begrijpt, niet weet wat een houding, gedrag of geluid inhoudt en je toch je hond commando's geeft, ben je naar mijn mening niet correct bezig. (soms met wonderlijk goede resultaten, maar correct is het niet!). Ik zeg wel altijd tegen mensen dat als het voor jou werkt en geen problemen veroorzaakt, waarom zou je er dan wat aan doen? Maar zodra er wel problemen ontstaan betekend het dat uw hond niet met de mensentaal om kan gaan en heeft het echt wat meer nodig, leiderschap.

Dat leiderschap bereik je niet met schreeuwen, slaan of schoppen, angst trouwens wel.
Een goede leider is duidelijk, rechtvaardig, beslist (doet niet aan medezeggenschapsraden, althans niet in de hondenwereld), laat op een rustige manier blijken dat hij het voor het zeggen heeft.
Daar zijn een aantal zo gehete dominantie regels voor (zie ook basismanieren).
Die kun je gebruiken om duidelijk te maken aan je hond wie er de baas is.
Zonder direct de confrontatie aan te gaan, want dat kan in sommige gevallen op een knokpartij tussen hond en baas uitdraaien.
Daar zit niemand echt op te wachten, ookal is het soms ook nodig. Ik praat niet tegen mijn honden. Dit adviseer ik ook altijd niet te doen. Wij mensen leggen veel emotie in onze stem, bewust en onbewust en dat is nu net waar de hond niets mee kan of juist reageerd naar uw emotie. Zoals Cesar Millan altijd zegt: No talk, no touch and no eye-contact. Hiermee bedoeld hij te zeggen dat wanneer je iemands huis binnen treed, dit de eerste regels zijn: niet praten, niet aanraken en geen oogcontact! Als je doet alsof de hond niets voor jou betekend door dit toe te passen denkt de hond dat je niks van hem wilt en dus zal hij je binnen no-time links laten liggen. Voor mensen die dit al hopeloos proberen toe te passen wanneer er bezoek komt weet dat niet iedereen deze simpel klinkende opdracht kan opvolgen. Nog steeds roep ik naar mijn schoonouders dat ze de honden moeten negeren wanneer ze op bezoek komen en pas mogen aanhalen als ze rustig zijn. Toch kunnen ze het niet laten een geluidje te maken of 'hé' te roepen als ze binnen komen. En hoppa, honden te enthousiast waardoor mijn hond een plasje laat lopen.

 

Hoe vaak geeft uw u hond iets lekkers, een aai of ander aandacht? Hij is natuurlijk zo lief. Maar zou u nog werken als u uw salaris kreeg zonder naar uw werk te hoeven? Misschien wanneer u er zin in heeft? Dat doet de hond ook! Als hij er niets voor hoeft te doen, waarom luisteren, hij komt wel wanneer hij zin heeft (of honger). Maar laat hem eens 5 minuten netjes wachten voor hij zijn voedbak in duikt, zittend of liggend maakt allemaal niet uit. Of geef eens een week niks lekkers tussendoor, een aai of het feit dat hij mag eten na het wachten is al een beloning! Eigenlijk krijgt alleen de alfa het lekkerste eten, en dat zijn wij ;-)