De juiste riem.

20-02-2012 13:54

Veel mensen zijn op zoek naar de juiste riem en proberen verschillende riemen uit. Opvallend genoeg gebruiken veel mensen voor hun hond een tuig.

Tuigen kunnen ideaal zijn voor speurhonden of honden die fysiek moeten trainen zoals husky's bijvoorbeeld. Veel mensen zeggen tegen mij, maar mijn hond trekt zo. Daarom kiezen ze de mensen voor een tuig omdat de honden zichzelf dan niet stikken. Het klopt inderdaad dat de keel dan ontlast wordt. Echter zijn de meeste tuigen niet goed en geeft het juist de neiging om te trekken voor de hond. Een tuig kan op langer termijn last geven op borst en rug, zeker wanneer de hond constant trekt. Ik adviseer een tuig wel in de auto met een speciaal ontworpen hondengordel (te koop bij dierenspeciaalzaken).

Een gewonen halsband met riem is prima wanneer je hond niet trekt en gewoon netjes naast je loopt. Dan heb je vele keuzes en mogelijkheden. Echter zakken de halsbanden vaak af en zitten ze ruim om de hals waardoor je een correctie met de riem niet altijd goed kan geven. Wanneer een hond wel trekt, komt de riem op zijn strot en stikt hij zichzelf. Een correctie met zo'n riem kan ook schade aan de nekwervels opleveren net als de metalen slipketting.

Mensen die kiezen voor een zogenaamde uitloopriem moeten beseffen dat ook dit niet een ideale riem is om je hond mee te trainen of op te voeden. Je kan hem gebruiken als je de hond niet los kan doen maar toch bewegingsvrijheid wilt geven. Voor een correctie ben je met deze riem altijd te laat.

Ik adviseer mensen waar ik thuis kom, altijd een nylon jachtlijn. Ookwel onterecht wurglijn genoemd. Want wurgen is juist wat de riem niet doet.

Deze lijnen bestaan uit één stuk met een verstelbare lus aan het einde. Er moet een 'stop' opzitten wil de riem goed functioneren. Meestal is dit een leren 'stop' waarmee je de lus die om de kop van de hond gaat vastzet en dus niet meer verschuift of afzakt. Hiermee heb je altijd controle over de kop van je hond. Dus wanneer de hond wilt uitvallen of vluchten kan je deze meteen controleren. Het is de bedoeling dat de riem onder de kaak en net achter de oren wordt vastgezet, zo hoog mogelijk dus.

Het geeft geen stikeffect maar geeft wel een wat vervelend gevoel voor de hond wanneer je de riem strak trekt. Hetzelfde als je bij jezelf onder je kin duwt. Het is de zelfde plek waar honden elkaar ook corrigeren. Omdat de hond merkt dat de riem hen weinig controle geeft zullen de meeste honden in het begin zich ook niet meteen aan de riem overgeven. Toch door dit effect zal je hond niet eens willen trekken en dus hoef je ook vrijwel niet te corrigeren.  De hond leert met deze riem onderdanig aan de baas te zijn. De hond zal naast lopen en jou als baas meer in de gaten gaan houden.

De riem kan ook makkelijk binnen in huis gebruikt worden wanneer je je hond makkelijk wilt corrigeren. Je mag met welke riem dan ook geen spanning op de lijn laten. De riem is een verlengde van de baas en de hond voelt veilloos aan wanneer je gespannen of ontspannen bent en zal dit overnemen. Dit is vaak ook de reden dat je hond aan de riem vaker uitvalt naar een andere hond dan zonder riem. Overigens corrigeren aan de riem, altijd zijwaards! Een correctie naar achteren kan juist een voorwaardse neiging van de hond teweeg brengen. Door een zijwaardse correctie, breng je de hond letterlijk uit balans en uit zijn ongewensde gedragingen. Je houdt nooit langer dan 5 seconden spanning op de riem.

De riem is te verkrijgen in regulieren dierenspeciaalzaken of op de markt en de prijs zal tussen de 7,- en 14,- zijn.