Over Ons

Wij zijn Chantal Lucas en Mark ten Voorden. Beide dierenliefhebbers. Ik ben vakkundig pedagoog en Mark werkt als centralist bij 144 en 112 (noodcentrale voor mens en dier). Wij leven samen met onze twee honden van het ras Shiba Inu, Ryo en Kya. Wij hebben ons verdiept in hondenpsychologie om de hond te begrijpen en te zorgen dat de hond ons begrijpt. Wie kent de Dog whisperer niet? De denkwijze van Cesar Millan. Dat is ook onze denkwijze. En het mooie is; het werkt!

Het begon allemaal jaren geleden toen ik (Chantal) nog genoegen nam met de standaard methodes van de hondentraining in de buurt. Toen wij 7 jaar geleden besloten een hond te nemen, kozen wij geheel bewust voor het ras Shiba Inu. Deze japanse kleine wolfjes hebben nog veel instinct. Omdat ik met honden ben opgegroeid wist ik wel van het reilen en zeilen van het opvoeden van een hond...tot dat ik de Shiba ontmoette. Ik kreeg van de kynologenclub te horen dat ze mij veel succes wenste met het opvoeden van dit eigenzinnige ras. Laconiek lachte ik. Ik zie wel, dacht ik. Ik werkte hard, harder en nog harder met onze reu. Hij werd eerste met de gehoorzaamheidstraining! Diep respect kreeg ik en bewees het tegendeel van de vooroordelen. Ik was er helaas nog niet. Shiba's vertonen echt wolvenkenmerken. Ik ging mij verder verdiepen. Ryo ging puberen en er kwam een dominant mannetje tevoorschijn. Hij viel uit naar andere honden en ik volgde (zo bleek later) de verkeerde handelingen op. Ik kreeg het advies hem op de grond te leggen bijvoorbeeld. Met als resultaat dat er een gevecht tussen mij en hem ontstond en de gevolgen van dien. Een jaar later kwam Kya, een sesam-kleurig Shiba teefje. Ons werd geadviseerd de honden gewoon hun gang te laten gaan, je er niet mee te bemoeien. Ryo domineerde de pup behoorlijk en zo bleef Kya angstvallig 3 dagen rillend onder de eettafel zitten. Met als gevolg een onzeker hondje die al van zich af bijt voordat ze kennis maakt met een andere hond.

 

Ik heb werkelijk alle afleveringen van de dog whisperer gekeken en mij nog meer verdiept in wolvengedrag en de rangorde. Hieruit heb ik de methode eigen gemaakt en toegepast. Het werkte! Waarom? Jij begrijpt mij ook beter in je eigen taal, toch? Ondertussen hebben we al meerdere mensen geholpen met hun problemen met hun hond en allemaal vooruitgang geboekt, dan wel niet opgelost! Inclusief de fratsen van onze eigen honden :-)

Ik mag dan misschien niet een diploma hebben om dit toe te passen. Maar daarom vraag ik in verhouding ook een luttelig bedrag voor een bezoekje. Wat ik wil is dat u weer van uw hond kan genieten en dat de hond weer rust en balans vind. Wij hebben vroeger ook wel eens een zogenaamde 'gedragsdeskundige' op bezoek gehad voor onze gezinshond. Na een flink bedrag en een illusie armer verliet ze ons huis. Geen gedragsverandering te zien, behalve dan dat deze toen al zenuwachtig aangelegde duitse herder nog nerveuzer was door alle onrust. Maar hoe kan dat ook anders wanneer je denkt als al-machtig mens die de 'baas' is over de hond zonder zijn taal te spreken. Ik had haar daar spontaan in het chinees moeten aanspreken en als ze niet meteen zou doen wat ik zeg, nog harder spreken. Hoe zou haar reactie en gedrag zijn geweest denk je?